המטבח הגרוזיני יכול להוות חגיגה עבור הצמחונים וחובבי הגבינות, כאשר קייטרינג גרוזיני בסגנון חלבי מציע לאורחיו שפע של מנות ראשונות, עיקריות, מאפים, וקינוחים. הישראלים מכירים היטב את החינקלי והחצ'פורי, שנכנסו כבר מזמן למיינסטרים הקולינרי הישראלי. אך מי שביקר בגאורגיה או שייך לעדה, יודע כי יש בה מאכלים רבים ונהדרים נוספים, שעושים כבוד לחומרי גלם שאינם דווקא על טהרת הבשר, כמו – שעועית, גבינות מלוחות, אגוזי מלך, עשבי תיבול, רימונים, ותפוחי אדמה.
מרכיבים אלה מהווים את הבסיס למנות רבות ונהדרות מהמטבח הגרוזיני. מסורת האירוח והשמחה המאפיינים את תושבי הקווקז, לא נעדרת מארוחה חגיגית המתבססת על המטבח הגרוזיני, שלו אגף מאכלים חלביים עשיר ורחב.
מאפה הדגל של המטבח הגרוזיני – החצ'פורי
המאפה המפורסם והמזוהה ביותר עם המטבח הגאורגי הוא החצ'פורי, ששמו נגזר משתי מילים – חאצ'ו (גבינה רזה) ופורי (לחם). ואכן מדובר בלחם הממולא בגרסתו המוכרת בגבינות שונות, ביצים, והרבה חמאה.
לכל אזור בגאורגיה גרסה משלו לחצ'פורי, כאשר המוכרת מביניהן היא הגרסה המגיעה אלינו מחבל אג'רה, הנקראת "אצ'רולי". בגרסה זו החצ'פורי נראה כמעיין סירה פתוחה, המכילה גבינות וביצת עין.
קיימות גרסאות נוספות כמו ה"אימרולי", המגיע ממחוז אימרתי, ומציע חצ'פורי סגור ושטוח במילוי גבינה, ה"מג'רולי" ממחוז סמגרלו, המכיל תוספת של גבינה וביצה בחלקו העליון, והאפורצלולי – המורכב מבצק עלים וגבינה.
מאפים נוספים מהמטבח הגרוזיני
גם החינקלי המוכר יכול לבוא בגרסה חלבית ואפילו טבעונית, ולהכיל גבינות, פטריות, או תפוחי אדמה. הגרסה הצמחונית של החינקלי נולדה מתוך הצורך של שומרי הדת והמסורת שנאסר עליהם לאכול בשר בימים שונים לאורך השנה, ובשונה מהחינקלי הבשרי נהוג לאכלו בסכין ובמזלג.
מאפה ה"לוביאני" מכיל מילוי של שעועית אדומה, המככבת במנות רבות במטבח הגרוזיני, בשל טעמה הנפלא ובשל סגולותיה הבריאותיות. במאפה הלוביאני גם מסתתר מרכיב סודי ומפתיע – שוט של וודקה.
הלחם הגרוזיני
לצד סלט ירקות טרי ורענן, בכל ארוחה גרוזינית תמיד יהיה גם לחם. הלחם הגרוזיני המוכר הוא ה"לוואשי", שעל בסיסו התפתחו עם השנים מיני החצ'פורי השונים. את בצק הלוואשי אופים על צד אחד בלבד, בחלקו הפנימי של תנור האבן הגרוזיני – ה"תורנה". יהודי מזרח גאורגיה נהגו לשלוח כחלק ממנהגי החתונה לחם לוואשי למשפחות האורחים שהוזמנו להתארח בשבת שלפני החתונה.
לחם נוסף וגם בריא (בשל היותו עשוי מחיטה מלאה) הוא ה"שותי". השותי נראה כמו סירת קאנו מוארכת, ומזכיר בטעמו פיתה. בשונה מהלוואשי, הוא נאפה בצמוד לחלקו העליון של ה"תורנה", מה שמעניק לו את טעמו המיוחד.
מנות ראשונות מהמטבח הגרוזיני
במנות ראשונות מהמטבח הגרוזיני תמיד ניתן למצוא שילוב של אגוזי מלך וירקות, כאשר במנת ה"בדריג'אני" – גלילות חצילים ממכרות – ניתן למצוא שילוב זה בתור מילוי עשיר של כוסברה, עשבי תיבול שונים, שום, ואגוזי מלך.
מנה ראשונה וחלבית נוספת היא ה"צ'אדי", שהן לביבות תירס מטוגנות וטעימות, אותן הגרוזינים נוהגים לאכול עם גבינת סלוגוני.
קינוחים מהמטבח הגרוזיני
המטבח הגרוזיני מחזיק גם בענף שלם של קינוחים מיוחדים וטעימים, כאשר בסיומה של הארוחה החווייתית, יוגשו אל השולחן קינוחים גרוזיניים מוכרים – הבורבושלה והצ'ורצ'חלה.
הבורבשולה מזכירה את השבקייה המרוקאית, ובגאורגיה נהוג לצבוע אותה בצבעי ג'ל, ולטבול אותה באבקת סוכר. הצ'ורצ'חלה היא למעשה נקניק מתוק, העשוי ממיץ ענבים ואגוזים, ומבושל בקורנפלור או קמח.
אם ברצונכם להזמין קייטרינג חלבי לאירוע הבא שלכם ולצאת מהקופסה עם רעיון ייחודי וטעים – קייטרינג גרוזיני חלבי הוא אפשרות מצוינת. המטבח הגרוזיני עשיר באפשרויות של מאכלים חלביים וטבעוניים רבים וטעימים, שגם חובבי הבשר המושבעים ייהנו מהם.